Tikrai nieko nenustebins faktas, kad milijonai žmonių rytą pradeda kavos puodeliu. Tačiau visai nebūtina rinktis kavą su kofeinu – galimas ir priešingas variantas. Vis dėlto, kava, neturinti kofeino, nėra tokia populiari. Viena iš priežasčių, kodėl kava be kofeino negali pasigirti tokiu dideliu populiarumu yra ta, kad dauguma žmonių neturi tiek daug informacijos, kiek jos turi apie įprastą kavą. Taigi, šį kartą klausiame: kava be kofeino – gerai tai ar blogai? Skubame dalintis įžvalgomis.
Kava be kofeino, ar ji naudinga, ar kenkia?
Kaip ir iš ko yra gaminama kava be kofeino?
Visi puikiai žinome, kad įprasta kava yra išgaunama iš kavos pupelių. Jos apdorojamos ir sumalamos, taip pat galima įsigyti ir kavos pupelių arba tirpios kavos. Na, o kas pasakytina apie kavą be kofeino? Ši kava taip pat yra gaminama iš kavos pupelių, tačiau iš jų pašalinama net 97 proc. kofeino. Tai galima padaryti naudojant anglies dioksidą arba organinius tirpiklius. Kai kuriais atvejais šiam tikslui yra pasitelkiamas ir medžio anglies metodas.
Atsižvelgiant į kavos be kofeino maistinė vertę, verta pabrėžti, kad ji yra tokia pat, kaip ir įprastos kavos, skiriasi tik kofeino kiekis. Na, o, jei lygintume kvapą bei skonį, tai, netruktume pastebėti, kad kava be kofeino yra švelnesnio skonio bei ne tokio intensyvaus aromato.
Kiek kofeino yra šitoje kavoje?
Galbūt pasirodys šiek tiek keista, tačiau net ir kava be kofeino vis tiek turi šiek tiek kofeino. Viename puodelyje jo gali būti apie 3 mg. Kiekviename 180 ml talpos puodelyje kofeino yra 0 – 7 mg kofeino, o tuo tarpu vidutiniame puodelyje įprastos kavos yra apie 70 – 140 mg kofeino, priklausomai nuo kavos rūšies, paruošimo būdo ir puodelio dydžio.
Kuo naudinga kava be kofeino?
Na, o dabar – pats metas sužinoti, kuo naudinga ši kava. Savaime suprantama, ko gero, reikėtų pradėti nuo to, kad kavą be kofeino tikrai galima gerti prieš miegą. Be to, ji puikiai tiks ir tiems, kurie nemėgsta įprastos kavos intensyvumo. Na, o kalbant apie naudą, visų pirma reikia paminėti, kad šioje kavoje yra labai daug antioksidantų. Pastarieji, kaip žinia, yra svarbi jaunystės sąlyga – jei norite išlikti jaunatviški ir jaustis žvaliai, į kasdieninį racioną įtraukite antioksidantų turinčių produktų. Na, o kava be kofeino – vienas jų. Tie, kurie galvoja, kad kavoje negalime rasto jokių maistinių medžiagų, klysta, ir tai yra neabejotinai gera naujiena. Dėmesį verta atkreipti į tai, kad išgėrus vieną puodelį šios kavos, gaunama 2,4 proc. rekomenduojamos magnio paros normos; o taip pat ir 2,5 proc. niacino. Gali atrodyti, kad tai nėra didelis maistinių medžiagų kiekis, tačiau jis greitai padidėja, jei išgeriate 2 – 3 ar daugiau kavos puodelius per dieną.
Koks šios kavos poveikis sveikatai?
Dėmesį verta atkreipti į tai, kad kava iš tiesų yra labai naudinga žmogaus sveikatai, žinoma, tik tuo atveju, jei geriama saikingai. Nereikia ir sakyti, kokia klastinga liga yra cukrinis diabetas. Ji tikrai gali smarkiai pabloginti sergančiojo gyvenimo kokybę. Tačiau taip pat nereikia pamiršti, kad yra būdų, kaip sumažinti šios ligos tikimybę. Gera žinia visiems kavos mėgėjams – pasirodo, tie žmonės, kurie ją geria reguliariai, kur kas rečiau suserga 2 tipo diabetu. Taip pat vis daugėja mokslinių tyrimų, įrodančių, kad nedideli kiekiai kavos teigiamai veikia kepenų veiklą. Maža to, saikingai vartojama kava apsaugo nuo insulto bei širdies ligų, padeda išlaikyti budrumą, žvalumą, geresnę atmintį metams bėgant.
Bėgant metams žmogaus organizmas iš tiesų keičiasi, tačiau tie, kurie nori, tikrai gali užkirsti kelią neigiamiems pasikeitimams ir toliau mėgautis kokybišku gyvenimu. Dėmesį verta atkreipti į tai, kad reguliarus kokybiškos kavos vartojimas, yra vienas iš būdų užkirsti kelią senatvei. Svarbu akcentuoti, kad tie žmonės, kurie reguliariai vartoją kavą, bėgant metams, ilgiau išlieka žvalūs, energingi, nesiskundžia atmintimi. Žmogaus ląstelių tyrimai taip pat rodo, kad kava be kofeino gali apsaugoti smegenų neuronus, o tai gali padėti užkirsti kelią neurodegeneracinių ligų, tokių kaip Alzheimerio ir Parkinsono liga, išsivystymui. Vienas tyrimas rodo, kad tai gali būti dėl kavoje esančios chlorogeninės rūgšties, o ne dėl kofeino, tačiau pats kofeinas taip pat buvo susijęs su sumažėjusia demencijos ir neurodegeneracinių ligų rizika.
Kava be kofeino padeda kovoti prieš rėmenį bei žarnyno vėžį
Vienas dažnas kavos gėrimo šalutinis poveikis yra rėmuo arba rūgšties refliuksas. Tie, kurie kada nors susidūrė su rėmeniu, puikiai žino, kokius nemalonius pojūčius tai sukelia. Vis dėlto, praktika rodo, kad geriant kavą be kofeino, tikrai galima sumažinti šiuos nemalonius pojūčius. Taip pat reikia akcentuoti, kad du puodeliai per dieną šios kavos, žarnyno vėžio tikimybę sumažina net 48 proc.
Kavos be kofeino trūkumai:
Vis dėlto, ne paslaptis, kad kava, turinti kofeino, yra labiau mėgstama. Galbūt taip yra todėl, kad lyginant su kava be kofeino, pirmoji turi puikių privalumų, pavyzdžiui:
- suteikia budrumo bei žvalumo;
- padeda palaikyti produktyvumą;
- yra stipresnio skonio ir ryškesnio aromato.
Taigi, apibendrinant galima daryti išvadą, kad jeigu visgi norite intensyvaus skonio, kvapo bei energijos pliūpsnio, vertėtų rinktis kavą su kofeinu.
Taigi, kava be kofeino, yra tikrai puikus pasirinkimas jūsų sveikatai. Šis gėrimas praturtins jūsų organizmą dideliu kiekiu antioksidantų, ilgiau išliksite jaunatviški bei energingi; nenusilps atmintis, be to, sumažinsite kepenų, cukrinio diabeto, širdies bei vėžio tikimybę. Tad mėgaukitės kava be kofeino į sveikatą.