Kokie maisto produktai laisvina vidurius?

Vidurių užkietėjimas – problema, kuri yra lydima nemalonių simptomų bei gali pabloginti gyvenimo kokybę. Yra daug veiksnių, dėl kurių gali tekti susidurti su šia problema. Tai – nejudrus gyvenimo būdas, per mažas kiekis geriamo vandens, netinkama mityba, tam tikrų vaistų vartojimas ir t.t. Tačiau yra ir gerų žinių – jei susidūrėte su šia problema, tai dar tikrai nereiškia, kad būtina griebtis medikamentinių priemonių. Pasirodo, egzistuoja ne tiek jau ir mažai maisto produktų, kure laisvina vidurius. Tad, viskas ką reikia padaryti, tai – tik įtraukti juos į savo racioną. Tad kviečiame susipažinti ir su žinoti daugiau apie šiuos maisto produktus.

Džiovintos slyvos

Nors daugybė žmonių jų tiesiog nemėgsta, susidūrus su vidurių užkietėjimu tai yra puikus pagalbininkas. Dėmesį verta atkreipti į tai, kad džiovintose slyvose yra gausu skaidulų, kuriose pagreitina žarnyno peristaltiką. Tiesa, verta akcentuoti, kad šį maisto produktą reikia tinkamai paruošti. Paimkite 5 – 7 slyvas ir vakare užpilkite kas karštu vandeniu, palaikykite per naktį, o ryte suvalgykite. Jei su vidurių užkietėjimo problema susiduriate nuolat, tai per savaitę reikėtų suvalgyti bent 2 – 3 porcijas šitaip apdorotų džiovintų slyvų.

Obuoliai

Dar vienas puikus skaidulų šaltinis yra daugelio taip mėgstami obuoliai. Taigi, jei nenorite susidurti su vidurių užkietėjimo problema, suvalgykite per savaitę bent 5 – 7 obuolius. Tiesa, jų nereikia niekaip apdoroti, galite valgyti tiesiog nuskintus nuo medžio, nors puikiai tinka ir kepti ar konservuoti obuoliai.

Kriaušės

Tai – dar vienas puikus pasirinkimas, susidūrus su vidurių užkietėjimu. Viskas todėl, kad jose yra nemažai sorbitolio, medžiagos, kuris taip pat pagerina žarnyno peristaltiką bei neleidžia viduriams užkietėti. Na, ir, žinoma, nereikia pamiršti, kad kriaušės tiesiog yra labai skanios, tad jus tikrai nebus sudėtinga įtraukti jas į kasdienį racioną ir pasimėgauti bent 5 kriaušėmis per savaitę.

Kiviai

Nors kiviai yra ypač palankiai vertinami dėl didelio kiekio vitamino C, nereikia pamiršti, kad juose ir yra ir skaidulų, taip pat spartinančių žarnyno peristaltiką. Tad turėtumėte suvalgyti bent vieną kivi per dvi dienas.

Džiovintos figos

Jei esate iš tų žmonių, kurie mėgsta užkandžiauti, vietoje bulvių traškučių rinkitės džiovintas figas. Tai verta daryti todėl, kad jose yra skaidulų, užtikrinsiančių, kad neteks sužinoti, ką reiškia vidurių užkiėtėjimas. Galima suvalgyti po 3 – 5 dž. figas kasdien.

Citrusiniai vaisiai

Bet kokie citrusiniai vaisiai – apelsinai, mandarinai, citrinos, greipfrutai, taip pat yra puikus pasirinkimas. Juose esantys eteriniai aliejai bei skaidulos teigiamai veikia viso žarnyno veiklą. Tad, suvalgykite bent po vieną iš šių vaisių kasdien.

Špinatai

Juose esančios medžiagos irgi teigiamai veikia žarnyno veiklą. Tačiau tai tikrai nėra vienintelė priežastis, kodėl verta valgyti špinatus – jie sustiprins jūsų širdį, kraują bei išvalys kraujagysles. Taigi, dėkite jų kuo daugiau į visus įmanomus patiekalus – sriubas, troškinius, košes, salotas, mišraines.

Artišokai

Artišokai yra puikus pasirinkimas todėl, kad juose – nemažai inulino. Tai – prebiotikas, kuris padeda palaikyti normalią žarnyno veiklą. Tad pasirinkite mėgstamiausią jų apdorojimo būdą bei mėgaukitės savo žarnynui ypač palankiu valgiu.

Rabarbarai

augelis tai laiko tikrų tikriausiu vasaros skanėstu. Tačiau gera žinia ta, kad jie ne tik skanūs, bet naudingi – juose yra žarnyno veiklą stimuliuojančių medžiagų. Tad praturtinkite rabarbarais kompotus, užkandžius, desertus, košes.

Saldžioji bulvė

Moksliniai tyrimai rodo, kad tie žmonės, kurie kasdien suvartoja bent po 200 gramų garintos ar keptos saldžiosios bulvės, kur kas rečiau susiduria su vidurių užkitėjimu.

Pupelės, žirniai bei lęšiai

Visose šiose daržovėse yra itin daug skaidulų, kurios taip pat garantuoja, kad pavyks išvengti vidurių užkietėjimo. Taigi, per savaitę pasilepinkite bent viena porcija šių daržovių. Juo labiau, kad tai naudinga ir dėl kitų priežasčių – jose gausu baltymų.

Čija sėklos

Išmirkytos per naktį vandenyje, o ryte – paskanintos trupučiu natūralus jogurto bei uogų, jos gali virsti puikiu pusryčių patiekalu, aprūpinančiu jūsų organizmą būtinomis mineralinėmis medžiagomis bei apsaugančiu nuo vidurių užkietėjimo.

Linų sėmenys

Jose yra gausu eterinių aliejaus, kuris teigiamai veikia žarnyno veiklą bei pagreitina peristaltiką. Tad galite kasdien suvalgyti po šaukštelį linų sėmenų arba tiesiog pagardinti jomis salotas, košės, troškinius, kokteilius.

Pilno grūdo duona

Ne paslaptis, kad daugeliui žmonių duona yra kasdienis maisto produktas. Tačiau vertėtų atminti ir tai, kad jei duoną vartojate kasdien ir norite išvengti vidurių užkietėjimo, jums vertėtų rinktis pilno grūdo duoną.

Avižos

Dėl didelio kiekio skaidulų, jos taip pat yra idealus pasirinkimas kiekvienam, norinčiam išvengti vidurių užkietėjimo. Tad virkite iš avižų košes, dėkite jų į kepinus ar salotas – jūsų organizmas jums tikrai už tai padėkos.

Kefyras

Šiame gėrime, kaip žinia, yra daug gerųjų bakterijų, tad jos taip pat padeda palaikyti normalią žarnyno veiklą. Tad per savaitę raskite laiko pasimėgauti bent keliomis stiklinėmis kefyro arba iš jo bei uogų, gaminkite kokteilius.