Kaip Išmokyti Vaiką Skaityti?

Skaitymas atveria žinių ir vaizduotės pasaulį, padeda vaikams lavinti kūrybiškumą ir kalbos įgūdžius, moko juos kritiškai mąstyti ir spręsti problemas. Daugelis žmonių net nepagalvoja apie mokymosi skaityti procesą, kol nenusprendžia pradėti šio dalyko mokyti savo vaikų namuose. Priešingai nei mano kai kurie žmonės, mokymasis skaityti nėra „natūralus“ procesas, kuris įvyksta savaime. Tai yra sudėtingas dalykas, reikalaujantis tinkamo įvairių įgūdžių ir strategijų, tokių kaip fonikos – raidžių ir garsų santykio žinojimas, mokymo ir foneminio suvokimo. Mokymasis skaityti yra procesas, kuris prasideda nuo raidžių mokymosi, todėl geras būdas pradėti mokyti vaiką skaityti – mokyti jį abėcėlės. Tai suteiks pagrindinių žinių, kurių reikia, kad galėtų atpažinti raides žodžiuose ir kurti asociacijas tarp raidžių ir garsų. Be to, svarbu ne tik, kad jūsų vaikas galėtų atpažinti raides, bet ir žinotų su kiekviena raide susietus garsus.

Keletas paprastų žingsnių, kaip išmokyti vaiką skaityti namuose:

Vaikui gali būti labai sunku išmokti skaityti, tačiau turint šiek tiek kantrybės ir nurodymų, tai tikrai įmanoma. Yra daug įvairių būdų, kaip išmokyti vaiką skaityti, tačiau nėra vieno požiūrio, kuris tiktų visiems. Kas tinka vienam vaikui, gali netikti kitam, todėl geriausias būdas išmokyti vaiką skaityti yra rasti tai, kas jam tinka. Geros naujienos yra tai, kad nors pats skaitymas yra sudėtingas procesas, žingsniai, kurių imamasi siekiant ugdyti šiuos įgūdžius, yra gana paprasti ir nesudėtingi. Norėdami išmokyti vaikus skaityti ir paversti tai teigiama bei naudinga patirtimi, išbandykite toliau pateiktas paprastas ir laiko patikrintas strategijas.

1. Naudokite dainas ir eilėraščius, kad sukurtumėte foneminį suvokimą:

Vaikų dainelės ir eilėraščiai yra ne tik linksmybės – eiliavimas, rimas ir ritmas padeda vaikams išgirsti žodžių garsus ir skiemenis, o tai padeda išmokti skaityti. Geras būdas ugdyti foneminį suvokimą, kuris yra vienas iš svarbiausių įgūdžių mokantis skaityti, yra ritmiškai ploti kartu ir vieningai deklamuoti dainas. Ši žaisminga ir jungianti veikla yra puikus būdas vaikams netiesiogiai lavinti raštingumo įgūdžius, kurie padės jiems sėkmingai išmokti skaityti.

2. Padarykite paprastas žodžių korteles namuose:

Iškirpkite paprastas korteles ir ant kiekvienos užrašykite po tris ar keturis garsus, pvz., šuo, katė. Pakvieskite vaiką pasirinkti kortelę, tada kartu perskaitykite žodį. Paprašykite jų pasakyti pirmą garsą, kurį jie girdi žodyje, tada antrą, o tada trečią ir t.t. Šiai paprastai veiklai reikia mažai pasiruošimo laiko, bet ji ugdo esminius garso ir dekodavimo įgūdžius. Jei jūsų vaikas tik pradeda mokytis abėcėlės raidžių, sutelkite dėmesį į kiekvienos raidės skleidžiamą garsą, o ne į raidžių pavadinimus.

3. Įtraukite savo vaiką į aplinką, kurioje gausu spausdinių:

Sukurkite kasdienes galimybes lavinti savo vaiko skaitymo įgūdžius, kurdami namuose daug spausdinių. Matydami spausdintus žodžius, pvz., plakatuose, diagramose, knygose, etiketėse ir t. t., vaikai gali matyti ir pritaikyti ryšius tarp garsų ir raidžių simbolių. Kai esate lauke, atkreipkite dėmesį į raides ant plakatų, skelbimų lentose ir iškabų. Laikui bėgant galima modeliuoti raidžių skambėjimą, kad sukurtumėte žodžius. Sutelkite dėmesį į pirmąją žodžių raidę. Paklauskite savo vaiko: „Koks garsas yra ta raidė? “Koks kitas žodis prasideda tuo garsu?” “Koks žodis rimuojasi su tuo žodžiu?”

4. Žaiskite žodinius žaidimus namuose ar automobilyje:

Remdamiesi ankstesniu žingsniu, reguliariai pristatykite paprastus žodžių žaidimus. Sutelkite dėmesį į žaidimus, kurie skatina jūsų vaiką klausytis, atpažinti ir manipuliuoti žodžių garsais. Pavyzdžiui, pradėkite užduodami tokius klausimus kaip „Kokiu garsu prasideda žodis? “Kokiu garsu baigiasi žodis?” “Kokie žodžiai prasideda garsu?” ir „Koks žodis rimuojasi su šiuo žodžiu?“.

5. Supraskite pagrindinius įgūdžius, susijusius su vaikų mokymu skaityti:

Svarbu atsiminti, kad mokymasis skaityti apima įvairius įgūdžius. Yra penki pagrindiniai skaitymo komponentai. Tai yra įgūdžiai, kurių reikia visiems vaikams, kad jie sėkmingai išmoktų skaityti. Apibendrinant, tai apima:

  • Foneminis suvokimas – gebėjimas išgirsti ir valdyti skirtingus žodžių garsus.
  • Fonika – raidžių ir jų skleidžiamų garsų ryšio atpažinimas.
  • Žodynas – žodžių reikšmės, jų apibrėžimų ir konteksto supratimas.
  • Skaitymo supratimas – suprasti teksto prasmę tiek pasakų knygelėse, tiek informacinėse knygose.
  • Sklandumas – gebėjimas greitai, suprantamai ir tiksliai skaityti garsiai.

6. Žaiskite su raidžių magnetais:

Balsės kai kuriems vaikams gali būti sudėtingos, todėl ši veikla gali būti labai naudinga. Ant šaldytuvo paruoškite raidžių magnetus ir patraukite balses į vieną pusę (a, e, ė, i, o, u, ū). Pasakykite žodį (priebalsis-balsis-priebalsis-balsis), pvz., „katė“, ir paprašykite vaiko jį parašyti naudojant magnetus. Kad padėtumėte vaikui, garsiai pasakykite kiekvieną balsių garsą, rodydami į jo raidę.

7. Pasinaudokite technologijų galia, kad vaikas įsitrauktų:

Mokymasis skaityti turėtų būti malonus procesas, kad vaikai būtų motyvuoti tobulėti. Kartais vaikas iš pradžių gali būti kupinas jaudulio ir noro mokytis, tačiau atsitrenkęs į sieną gali jaustis priblokštas ir lengvai pasiduoti. Kaip tėvai negalite pasiduoti, todėl galite pamėginti rasti programas, atitinkančias kiekvieno vaiko gebėjimus, kurios moko skaityti pagal individualų tempą. Tokiose programose vaikai reguliariai apdovanojami už tai, kad baigia veiklą ir pasiekia naujus lygius, o tai juos motyvuoja tęsti.

8. Kasdien skaitykite kartu ir užduokite klausimų apie knygą:

Daugelis žmonių nesuvokia, kiek įgūdžių galima įgyti per paprastą skaitymo veiksmą vaikui. Jūs ne tik parodote jiems, kaip skamba žodžiai, bet ir ugdote pagrindinius supratimo įgūdžius, plečiate jų žodyną ir leidžiate jiems išgirsti, kaip skamba sklandžiai skaitantis žmogus. Visų pirma, reguliarus skaitymas padeda vaikui ugdyti meilę skaityti, o tai yra geriausias būdas paruošti jį sėkmingai skaityti. Ugdykite vaiko supratimo įgūdžius skaitydami ir po to užduodami klausimus. Jaunesnius vaikus paskatinkite domėtis paveikslėliais, pvz., „Ar matai valtį? Kokios spalvos katė?“. Vyresniems vaikams užduokite klausimus apie tai, ką ką tik perskaitėte, pvz., „Kodėl, tavo manymu, paukštis bijojo? „Kada Sofija suprato, kad turi ypatingų galių? ir pan.

9. Kiekvieną dieną žaiskite žaidimus, kad įsimintumėte aukšto dažnio regėjimo žodžius:

Regėjimo žodžiai yra tokie, kurių negalima lengvai ištarti ir kuriuos reikia atpažinti išvydus. Didelio dažnio regėjimo žodžiai yra tie, kurie labai dažnai pasitaiko skaitant ir rašant, pvz., tu, aš, mes, būti, turėti, jie, buvo, daro ir t.t. Regėjimo žodžių mokymosi strategija yra tokia: „Pamatyk žodį, pasakyk žodį“. Kad maži vaikai galėtų laisvai skaityti, labai svarbu išmokti atpažinti ir skaityti regėjimo žodžius. Dauguma vaikų, būdami ketverių metų, gali išmokti keletą aukšto dažnio regimųjų žodžių, pvz., yra, tai, mano, aš, ne, matau ir mes) ir maždaug 20 regimųjų žodžių iki pirmųjų mokyklos metų pabaigos. Galite išmokyti regėjimo žodžių žaisdami kortelėmis ir naudodami skaitymo programas.

10. Būkite kantrūs:

Geriausias būdas išmokyti vaikus skaityti – padaryti šį procesą linksmą! Kiekvienas vaikas mokosi savo tempu, todėl visada atminkite, kad svarbiausias dalykas, kurį galite padaryti, yra tai, kad tai būtų malonu. Reguliariai skaitydami, derindami dalykus su pasirinkta veikla ir leisdami vaikui retkarčiais pačiam išsirinkti knygas, anksti įkvėpsite skaitymo meilę ir suteiksite jam geriausią galimybę greitai išmokti skaityti.