Gaminame skanias pomidorų sultis žiemai

Jei tik reikėtų įvardinti priežastis, kodėl verta bent 3 – 4 kartus per savaitę mėgautis šviežiais bei sultingais pomidorais, tai jų būtų iš tiesų labai daug. Pomidorai – ne tik labai skanūs, turintys mažai kalorijų, nebrangiai kainuojantys, juos paprasta auginti namuose, bet ir yra labai naudingi visų mūsų sveikatai. Vis dėlto, atėjus šaltajam sezonui, gauti šviežių ir maistingų pomidorų yra sunkiau, tad puikiu išsigelbėjimu gali tapti jų sultys. Jų galite pasigaminti vasarą, o mėgautis – ištisus metus. Pomidorų sultys gali tapti ne tik labai vertinga sudedamąją pusryčių ar pietų dalimi, tačiau gali būti geriamos priešpiečių, pavakarių metu, ar tiesiog šiek tiek išalkus. Jau netrukus pasidalinsime  puikiai pomidorų sulčių receptais, pagal kuriuos gaminti bus paprasta, o mėgautis sultimis galėsite ištisus metus – net ir šalčiausią žiemos dieną. Tačiau prieš tai, kviečiame sužinoti priežastis, kodėl apskritai verta gerti pomidorų sultis.

  • Ne paslaptis, kad vėžys yra viena klastingiausių ligų ir tūkstančiai žmonių nuo jo miršta kasmet. Tačiau yra ir geresnių naujienų – tinkama mityba gali sumažinti riziką susirgti įvairių rūšių vėžiu. Na, o pomidorai šiuo atveju yra ypač veiksmingas pasirinkimas: jame esančios medžiagos mažina tikimybę sirgti vėžiu.
  • Per aukštas kraujospūdis yra viena dažniausiai pasitaikančių sveikatos problemų. Dar blogiau yra tai, kad nemaža dalis šią problemą apskritai yra linkę ignoruoti ir tai gali pasibaigti mirtimi. Tačiau, jei pažiūrėtume atidžiau, netruktume pastebėti, kad yra iš tiesų nemažai daržovių, kurių dažnai valgant, galima palaikyti normalų kraujospūdį. Taigi, pomidorai yra viena iš jų.
  • Ne paslaptis, kad vitaminas C yra mums labai reikalingas. Jei jo gausime pakankamai, tai ne tik galėsime džiaugtis skaistesne oda, bet ir stipresniu imunitetu, tad peršalimo ligos mums nebus tokios baisios, o ir į vaistines užsuksime gerokai rečiau. Ir klaidinga galvoti, kad šio vitamino daug surasti galime tik citrinose – nieko panašaus, jog labai daug turi ir pomidorai.
  • Visi norime mėgautis puikiu regėjimu, tačiau, ar taip ir bus, priklausys nuo to, kaip kokybiškai rūpinsime savo akių sveikata. Ir tikrai klysta tie, kurie mano, kad norint palaikyti puikų regėjimą, reikia nepamiršti daryti pertraukėlių dirbant kompiuteriu. Atminkite, jog labai svarbu ir tai, ką valgome. Na, o pomidorai tikrai yra tas produktas, kurį verta naudoti kuo dažniau, jei norite palaikyti gerą regėjimą – juose yra daug liuteino, beta karoteno bei likopeno – medžiagų, kuriuos ypač reikalingos akims.
  • Na, ir, žinoma, visi norime būti liekni, tačiau tai – ne pati lengviausia užduotis. Vis dėlto, jei sumanysite mesti svorį, turėtumėte valgyti kuo daugiau pomidorų – jie turi nedaug kalorijų, tačiau yra labai skanūs ir praturtina organizmą įvairiomis medžiagomis, kurios labai reikalingos dietos metu.

Taigi, kaip matyti, pomidorai yra labai naudingi jūsų sveikatai dėl daugybės priežasčių, todėl skubame dalintis puikiais ir tikrai nesudėtingais receptais, kad pagal juos pagamintomis sultimis galėtumėte mėgautis kada tik panorėję.

Naminės pomidorų sultys su česnaku žiemai

Tai – nuostabaus skonio pomidorų sultys, kuriomis galėsite mėgautis ištisą žiemą – metu, kai šių daržovių nei darže, nei šiltnamyje nė su žiburiu nerasi. Sultims reikės:

  • 11 kg prisirpusių pomidorų;
  • 700 g cukraus;
  • 175 g druskos;
  • 1 valgomojo šaukto acto esencijos;
  • kelių skiltelių česnakų;
  • 30 juodųjų pipirų;
  • 6 – 10 gvazdikėlių;
  • 3,5 šaukštelio cinamono;
  • jei mėgstate, galite įdėti ir šiek tiek muskato riešuto.

Iš šio kiekio gausis apie 4 kg pomidorų sulčių.

Pomidorus nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite į 2 – 4 dalis bei susmulkinkite sulčiaspaude, gautą skystį supilkite į didelį puodą, virkite pusvalandį ant didelės ugnies. Sumažinkite ugnį, sudekite cukrų bei druską ir vis pamaišydami dar pavirkite 5 – 10 minučių. Po to sudėkite visus išvardintus prieskonius bei česnaką ir pavirkite dar 20 minučių bei supilkite į pasterizuotus stiklainius.

Dėmesio: jei nemėgstate skonių įvairovės, galite nenaudoti šiame recepte išvardintų prieskonių, pakaks druskos, cukraus, acto bei česnako. Galima laikytis kelerius metus, net ir šiltoje patalpoje. Sultis skanu ne tik gerti – jomis galėsite paskaninti verdamas sriubas, padažus, troškinius.

Aštrios pomidorų sultys su actu

Ko gero, visi sutiks, kad pomidoras yra ne tik gaivaus, bet ir intensyvaus skonio daržovė. Tačiau, rūgštelės norisi dar daugiau, jums tikrai turėtų patikti aštrios pomidorų sultys su actu. Joms pasigaminti reikės:

  • 11 kg prisirpusių pomidorų;
  • 500 g cukraus;
  • 175 g druskos;
  • 275 g acto (9 proc. stiprumo);
  • 30 juodųjų pipirų (tiks ir pipirų mišinys);
  • 6 – 10 gvazdikų;
  • 3,5 šaukštelio cinamono;
  • 2 šaukštelių maltų čili pipirų;
  • kelių skiltelių česnako;
  • trupučio muskato riešuto.

Pomidorus nuplaukite, supjaustykite, išspauskite sulčiaspaude bei gautą skystį supilkite į emaliuotą indą. Virkite pusvalandį, o tada – sumažinkite ugnį ir sudėkite druską, cukrų bei visus kitus komponentus ir pavirkite dar 20 minučių, supilstykite į sterilius stiklainius.

Dėmesio: jei mėgstate paprikas, virimo metu kartu su kitais prieskoniais, galite įdėti 1 – 2 smulkiais pjaustytas saldžiąsias paprikas.

Pomidorų sultys su paprikomis

Daugelis puikiai žino ir pastebi, kad pomidorai ir paprikos yra iš tiesų puikus duetas. Šios daržovės puikiai dera ne tik kaip garnyras ar salotose, bet ir sultyse. Tad kviečiame susipažinti pomidorų sulčių su paprikomis receptu. Jums reikės:

  • kibiro prinokusių pomidorų;
  • 3 skiltelių česnako;
  • paprikos;
  • svogūno.

Pomidorus nuplaukite, išspauskite sulčiaspaude, gautą skystį pavirkite ant silpnos ugnies, sudėkite visus prieskonius, išpilstykite į sterilius stiklainius.

Pomidorų, obuolių bei burokėlių sultys

Dėmesį verta atkreipti ir į tai, kad pomidorų sultys puikiai dera su obuolių bei burokėlių sultimis, o ir naudos jūsų sveikatai bus dar daugiau, tad pats metas sužinoti, kaip pasigaminti šį gėrimą.

  • 2 kg prinokusių pomidorų;
  • 1 l naminių obuolių sulčių;
  • 200 g burokėlių sulčių;
  • druska.

Pomidorus nuplaukite ir užpilkite verdančiu vandeniu. Šiek tiek palaikykite ir supjaustykite gabalėliais, išspauskite sulčiaspaude ar sutrinkite per sietelį. Į gautą masę supilkite obuolių bei burokėlių sultis, mišinį užvirinkite ir supilstykite į sterilius butelius.

Pomidorų sultys su salierais

Ar žinojote, kad salieras yra itin vertinga daržovė, kuri jūsų organizmą gali paįvairinti vitaminais bei ląsteliena? Vis daugeliui nelabai patinka jo skonis, tačiau yra puiki išeitis – galite pasigaminti pomidorų sultis su salierais. Skonis bus puikus, o nauda – dviguba.

  • 1 kg prisirpusių pomidorų;
  • 2 salierų stiebai;
  • 1 šaukštas druskos;
  • truputis juodųjų maltų pipirų.

Pomidorus išspauskite sulčiaspaude, skystį užvirkite emaliuotame puode, salierą sutrinkite trintuvu ir gautą masė supilkite į puodą, sudėkite prieskonius, supilkite į pasterizuotus stiklainius.

Natūralios pomidorų sultys be priedų

Jei norite pasigaminti visiškai natūralių pomidorų sulčių be jokių priedų, tai jums reikės  tik pomidorų. Pomidorus nuplaukite, sumalkite mėsmale, supilkite emaliuotą puodą, pakaitinkite, bet neleiskite užvirti. Gautą masę sutrinkite sieteliu ir vėl pastatykite ant ugnies, kai užvirs – pavirkite 5 minutes ant silpnos ugnies ir išpilstykite į sterilius stiklainius.