Tradicinės Lietuviškos Sriubos: Top 5

Karštos sriubos lėkštė šaltuoju sezonu visada yra geriausias pasirinkimas tiek vaikams, tiek suaugusiesiems. Be to, ji ne tik padeda sušilti žvarbiu oru, bet ir leidžia mūsų skrandžiui atsigauti po sunkių mėsiškų patiekalų. Svarbiausia tai, kad sriubos gali niekada nenusibosti, nes jų yra įvairiausių rūšių, patenkinančių kiekvieno skonį ir poreikį. Pateikiame jums Top 5 lietuviškų sriubų receptus ir tikimės, kad patiks.

Tradicinė Lietuviška Žuvienė

Šis žuvienės receptas yra vienas paprasčiausių, tačiau dėl šios priežasties nenuvertinkite jos. Nors žuvienei reikia nedaug produktų, tačiau galutinis rezultatas jus tikrai nustebins savo skoniu.

Jums reikės: Kiekis:
Žuvies sultinio arba vandens 2,5 l
Žuvies

(tinka lydekos, ešeriai, sterkai, šamas arba kita balta žuvis)

500 g
Svogūnų 2 vnt.
Morkų 200 g
Bulvių 200 g
Česnako skiltelių 3 vnt.
Svogūnų laiškų Sauja
Šviežių petražolių 2 valg. š.
Šviežių krapų 2 valg. š.
Druskos Pagal skonį
Pipirų Pagal skonį

Gaminimo eiga:

  1. Į norimo dydžio puodą supilame sultinį arba vandenį ir užverdame.
  2. Sudedame norimo dydžio gabalėliais supjaustytas morkas ir bulves.
  3. Suberiame smulkiai supjaustytą svogūną bei česnaką ir leidžiame daržovėms šiek tiek pavirti, kol suminkštės.
  4. Tada dedame supjaustytą žuvį, smulkintus svogūnų laiškus ir petražoles.
  5. Pagardiname pagal skonį druska ir pipirais.
  6. Kai žuvis išverda, sudedame smulkintus krapus ir dar minutę paverdame.
  7. Jūsų žuvienė paruošta. Skanaus!

Tradicinė Moliūgų Sriuba

Moliūgų sriubos receptų yra nemažai, tačiau ši sriuba turi savo išskirtinumą: aštrumo jai galite suteikti naudodami ankštinius pipirus, o pikantišką skonį – naudodami parmezaną. O jei mėgstate švelnų skonį, sriubos nereikia niekuom gardinti.

Jums reikės: Kiekis: 
Nedidelis moliūgas 1 vnt.
Svogūnai 1 vnt.
Morkos 2 vnt.
Maža cukinija 1 vnt.
Saldžios geltonos paprikos 1 vnt.
Pomidorai 2 vnt.
Sviestas 2 valg. š.
Daržovių sultinys 700 ml
Makaronai 200 g
Rozmarinai Žiupsnelis
Druska Pagal skonį
Džiovintos saldžiosios paprikos Žiupsnelis

Gaminimo eiga:

  1. Moliūgą nulupkite ir supjaustykite nedideliais kubeliais.
  2. Morkas supjaustykite juostelėmis ir susmulkinkite svogūną.
  3. Į puodą sudėkite supjaustytus moliūgus, morkas bei svogūnus ir troškinkite savo sultyse.
  4. Kai daržovės kiek suminkštės, sudėkite supjaustytas cukinijas ir paprikas.
  5. Tada supilkite daržovių sultinį ir sudėkite sukapotus pomidorus ir makaronus.
  6. Pagardinkite prieskoniais pagal skonį.
  7. Virkite dar 10 minučių.
  8. Sriuba bus švelnaus skonio, o jei norite aštresnės sriubos, supylę daržovių sultinį įdėkite smulkintą ankštinį pipirą. Jei norite pikantiškesnio skonio, išvirę sriubą uždarstykite tarkuoto parmezano. Skanaus!

Dzūkiški Barščiai

Visi žinome, kad Dzūkijos etnografinis regionas pasižymi savo išskirtiniu skoniu ir įvairiausiais receptais. Todėl siūlome išbandyti išskirtinių dzūkiškų barščių receptą ir patirti ne paprastą skonį.

Jums reikės: Kiekis: 
Jautiena 200 g
Burokėliai 2 vnt.
Burokėlių lapai 2 saujos
Bulvės 3 vnt.
Svogūnai 1 vnt.
Pomidorai 2 vnt.
Džiovinti grybai 1 sauja
Česnakai 2 skiltelės
Jautienos sultinys 1 kubelis
Druska Pagal skonį
Juodieji pipirai 3 vnt.
Lauro lapai 3 vnt.

Gaminimo eiga: 

  1. Jautieną supjaustykite smulkiais gabaliukais ir dėkite virti į pasūdytą vandenį.
  2. Kai vanduo užvirs, vandenį nupilkite, o jautieną nuplaukite po tekančiu vandeniu.
  3. Tada vėl pripilkite vandens, sudėkite mėsą ir užkaiskite.
  4. Jei užvirus vanduo gausiai suputos, tada vėl jį nupilkite, mėsą nuplaukite ir užkaiskite iš naujo.
  5. Tada įberkite pipirų, druskos bei lauro lapų ir virkite, kol paruošite kitus produktus.
  6. Burokėlius nuplaukite, supjaustykite plonomis juostelėmis ir suberkite į puodą.
  7. Smulkiai supjaustykite burokėlių lapus ir suberkite į puodą.
  8. Suberkite smulkintus džiovintus grybus (galite naudoti ir šviežius nuvirtus grybus).
  9. Pomidorus nuplikykite karštu vandeniu, smulkiai supjaustykite ir sudėkite į puodą.
  10. Smulkiai supjaustykite svogūnus, apkepkite keptuvėje su aliejumi kartu su česnakais iki geltonumo ir suberkite į puodą.
  11. Bulves nulupkite, supjaustykite mažais gabalėliais ir suberkite į puodą.
  12. Įberkite jautienos sultinio ir virkite dar 20 minučių.
  13. Išvirus galite pagardinti grietine. Skanaus!

Raugintų Kopūstų Sriuba Su Vištiena

Rauginti kopūstai lietuviškoje virtuvėje užima svarbią vietą, todėl yra nemažai patiekalų būtent su raugintais kopūstais. Mes jums pateikiame itin paprastos ir greitai išverdamos raugintų kopūstų sriubos receptą ir tikimės, kad jums patiks.

Jums reikės: Kiekis: 
Vištiena 300 g
Rauginti kopūstai 500 g
Bulvės 3 vnt.
Morkos 1 vnt.
Svogūnai 1 vnt.
Lauro lapai 3 vnt.
Druska Pagal skonį
Cukrus Žiupsnelis
Pipirai Pagal skonį

Gaminimo eiga:

  1. Vištieną supjaustykite nedideliai gabaliukais ir sudėkite virti.
  2. Suputojus, putas nugriebkite ir sudėkite raugintus kopūstus ir pjaustytas bulves.
  3. Virkite 10 minučių, tada sudėkite tarkuotas morkas.
  4. Dėkite lauro lapus ir nuluptą nepjaustytą svogūną (baigus virti, jį išimkite).
  5. Pagardinkite prieskoniais pagal skonį.
  6. Virkite dar 10 minučių. Skanaus!

Naminė Burokėlių Sriuba

Burokėliai užima itin svarbią vietą lietuvių virtuvėjė, todėl jais gardinami įvairūs patiekalai, pvz., silkė. Burokėliai taip pat dažnai naudojami sriuboms ir garnyrui prie mėsos ar žuvies patiekalų. Pateikiame jums greitai pagaminamos, tačiau itin skanios, burokėlių sriubos receptą.

Jums reikės:  Kiekis: 
Burokėliai 2 vnt.
Bulvės 4 vnt.
Svogūnai 1 vnt.
Morkos 1 vnt.
Pomidorai 2 vnt.
Karštai rūkyta kiaulienos šoninė 100 g
Druska Pagal skonį
Pipirai Pagal skonį
Lauro lapai 2 vnt.
Vanduo 800 ml

Gaminimo eiga:

  1. Burokėlius nulupkite ir sutarkuokite.
  2. Bulves nuskuskite ir smulkiai supjaustykite.
  3. Svogūnus smulkiai supjaustykite, morkas smulkiai sutarkuokite ir apkepkite keptuvėje su sviestu, kol pagels.
  4. Šoninę supjaustykite riekelėmis.
  5. Pomidorus nuplikykite, nulupkite žieveles ir smulkiai supjaustykite.
  6. Viską suberkite į puodą ir užpilkite vandeniu.
  7. Pagardinkite prieskoniais ir virkite 40 minučių.
  8. Išvirus galite pagardinti grietine. Skanaus!